Szanowni Mieszkańcy Gminy Krośnice

Już od dłuższego czasu jesteśmy "informowani" o kosztach związanych z budową basenu w Krośnicach. Panowie Drobina i Stasiak wręcz prześcigają się w wykazywaniu nam, że ta inwestycja nie będzie wcale taka droga jak wszyscy myślą, a już na pewno KSS. Nie chcemy dyskutować z tymi wyliczeniami.

Publikujemy dla Państawa oficjalny dokument, przyjęty przez Radę Gminy w Krośnicach w maju 2014 r.

Sami możecie sprawdzić, jaka kwota jest zapisana w Wieloletniej Prognozie Finansowej na inwestycję o nazwie: Budowa basenu w ramach Centrum Edukacyjno - Turystyczno - Sportowego w Krośnicach.

WPF 2014

Źródło: http://biuletyn.krosnice.pl/cms_tmp/20140519194310_XXXVII-229-2014_z3.pdf

Pozostałe, ujęte w tym dokumencie i zrealizowane już inwestycje, jasno pokazują, że akurat te kwoty są jak najbardziej prawdziwe.

Czyżby wójt Drobina nie znał tego dokumentu!? A może sekretarz Stasiak źle mu podpowiada?

Oceńcie Państwo sami.

A można było inaczej ...

PROGRAM DELFINEK

CELEM PROGRAMU DELFINEK jest budowa niskoinwestycyjnego basenu do podstawowej nauki pływania dzieci w ramach zajęć szkolnych i pozaszkolnych, basenu dla uczniów, nauczycieli szkół, mieszkańców gminy, sportowców i do rehabilitacji osób.

OFERTA PROGRAMU DELFINEK jest skierowana do klienta, który nie posiada możliwości wybudowania dużego obiektu basenowego - gminy, szkoły, przedszkola, kluby sportowe, osiedla, firmy, itp.; klienta który jest zdolny eksploatować basen po minimalnych kosztach.

OBIEKTEM PROGRAMU DELFINEK jest budynek z niecką basenową o wymiarach 13,3 m x 4,5 m x 1,5 m z kompletnym zapleczem technicznym i technologicznym, z możliwością rozbudowy o różne moduły rehabilitacyjne w cenie inwestycyjnej ok. 1,2 - 2,3 mln zł za całość. Taka oferta jest możliwa dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości, unikalnej niecki basenowej bez potrzeby jej betonowania.

Basen1Basen2

Źródło: http://www.ekobasen.pl/baseny-szkolne.html

Okazuje się, że alternatywa jest, ale najwyraźniej Drobina ze Stasiakiem wolą wydawać dziesiątki milionów. Ich stać na to, nas mieszkańców .... (?)

Czy Drobina lub Stasiak kiedykolwiek dał pełną odpowiedź na pytanie - ile będzie naszą gminę (a więc nas MIESZKAŃCÓW) kosztowało roczne utrzymanie takiego basenu???

A może dla tych panów ta alternatywa byłaby za mała - na ich wielką dumę? Bo co to jest, takie małe coś, tylko dla uczniów, nauczycieli, mieszkańców, sportowców, dla rehabilitacji osób. Takie małe coś za jedyne 2,3 mln zł - to dla Drobiny i Stasiaka za MAŁE. To przecięż nie mogłoby podkreślać ich wielkości! Jak z takim małym czymś mogliby się dzisiaj promować w gminie, województwie, Polsce ba w Europie!

Szanowni Mieszkańcy Gminy Krośnice

Nasz kandydat na wójta Andrzej Biały oraz kandydaci na radnych proponują zmienić podejście do realizowania gminnych inwestycji. Proponujemy inwestować w potrzeby mieszkańców, a nie realizować wybujałe wizje Drobiny i Stasiaka. Może nasze - uzgodnione z mieszkańcami - propozycje będą skromniejsze, ale dzięki temu pieniędzy wystarczy nie tylko na ich realizację, ale też na ich wykorzystanie przez mieszkańców Gminy Krośnice.

Drobinie i Stasiakowi już żyje się lepiej - a Tobie Mieszkańcu Gminy Krośnice?

Możecie Państwo zadecydować o tym już 16 listopada 2014 r.

александр лобановский