blue flower

Zdjęcie And

Szanowni  Mieszkańcy Gminy Krośnice

W ostatnich dniach z różnych stron spływają do mnie niepokojące informacje, szerzone przez zwolenników Mirosława Drobiny. Myślę, że nadszedł czas, abym zabrał w tej sprawie głos.

Każdy ma prawo do swojego poglądu, każdy zagłosuje według własnego uznania. Proszę Was jedynie, abyście zapoznali się z tym co mogę Wam zaoferować i co chcę Wam przekazać.

1.   Wiele zamieszania, i jak sadzę popłochu, wywołało u Drobiny moje spotkanie z Panem Maciejakiem. Tak, wójt Drobina boi się jak ognia kogoś, kto może współpracować z innymi dla dobra mieszkańców. Sam przez tyle lat narobił sobie wszędzie wielu wrogów. Najwięcej wśród mieszkańców własnej gminy.

Z tego też powodu zaczęto rozpowiadać, jakobym sprzedał się i zaproponował stanowisko wicewójta gminy Panu Maciejakowi.

Oświadczam, że dalej podtrzymuję swoją deklarację, że jeśli wygram wybory, nie będzie w naszej gminie stanowiska wicewójta. Tak powiedziałem i tak będzie.

W swoich poglądach i poczynaniach jestem samodzielny. Sam podejmuję decyzje – sam też ponoszę za nie odpowiedzialność. To nie ja oddałem wszystkie kompetencje pewnemu urzędnikowi …

2.   Ugrupowanie DŚ XXI, ze swoim przywódcą, poniosło sromotną klęskę w gminie i powiecie Milicz. Dla naszej gminy rodzi się też nadzieja. Jeśli wybierzecie mnie  na stanowisko wójta, to gwarantuję Wam, że dołożę wszelkich starań, aby poprzez współpracę z innymi samorządami, nasza gmina mogła rozwijać się turystycznie, ale przede wszystkim chcę skierować do mieszkańców ofertę zgodną z ich potrzebami. Będzie dla mnie ważna każda miejscowość, każda społeczność (szkoły, OSP,  stowarzyszenia, kluby sportowe, zespoły kulturalne itd.) naszej gminy. Zamiast kolejnych kilometrów torowisk – będę remontował drogi, zamiast piramidy – będę budował świetlice wiejskie (tam, gdzie będzie realna potrzeba), zamiast namiotów VIP-owskich - pieniądze pójdą na zajęcia z dziećmi, młodzieżą, osobami starszymi. Dzięki współpracy będzie można wreszcie zrobić coś pożytecznego z poszpitalnym mieniem w Krośnicach.

3.   Towarzystwo Drobiny rozpowiada, że nie będę utrzymywał kolejki, basenu …

Takie głupoty może opowiadać tylko człowiek zdesperowany, tak bardzo bojący się o swój wójtowski stołek. Kolejny raz oświadczam, że nie tylko nie rozkręcę szyn na kolejce, ale będę się starał, aby ta inwestycja przestała obciążać budżet Gminy Krośnice. Co do basenu – inwestycja będzie dokończona i będzie służyła mieszkańcom bez łaski wójta Drobiny. To, że trzeba będzie wydawać znaczne sumy na utrzymanie tego basenu, to już możecie Państwo podziękować Drobinie i Stasiakowi. Można było inaczej …

4.   Straszy się pracowników, że Biały wszystkich pozwalnia.

Rozpowiadają tak pewnie ci, którzy sami boją się o swe stołki, przywileje, wysokie pensje. Wiem, że w naszej gminie pracuje wielu wartościowych ludzi - fachowców w swoich dziedzinach. To na Nich opiera się cała praca urzędu. Daję Wam szansę na normalność. Sam jestem czynny zawodowo i wiem, że jeśli wszyscy pracują na sukces, to wszyscy powinni się też nim cieszyć. Tylko w ten sposób można stworzyć zgrany i zgodnie współpracujący zespół ludzi. Ja szanuję każdego jako człowieka.  Szanowni pracownicy urzędu gminy – doświadczacie tego teraz w swoim miejscu pracy?

5.   Podobno Biały nie potrafi liczyć, nie potrafi ubiegać się o pieniądze unijne, właściwie to nie da sobie rady.

A skąd takie wnioski? Otóż Biały potrafi bardzo dobrze liczyć (jest to niezbędne w informatyce). Biały współpracował w swojej szkole w opracowaniu, zrealizowaniu i rozliczeniu projektu z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Udało się wtedy przeszkolić w obsłudze komputerów kilkadziesiąt osób: bezrobotnych i rolników; oraz pozyskać sprzęt komputerowy, który służył szkole jeszcze wiele lat. To Biały, przy współpracy jeszcze jednej osoby, zbudował pierwszą sieć informatyczną w administracji w szkole w Krośnicach i później nią administrował. Inni w tym czasie mogli tylko o tym pomarzyć. To Białemu chciało się zorganizować zbieranie podpisów pod petycją w sprawie budowy nowej szkoły w Krośnicach – zebrano ponad 700 podpisów! Można by jeszcze wiele wymieniać, ale ja nie oczekuję oklasków.

Pamiętajcie – dla rozwoju gminy najważniejsza jest zgodna współpraca z innymi samorządami i słuchanie mieszkańców swojej gminy.

Staram się żyć skromnie. Pieniądze, wiadomo – są niezbędne, ale nigdy nie były dla mnie dobrem najwyższym. Tak więc szanowni Państwo, nie pcham się na stołek wójtowski dla pieniędzy! Ci którzy mnie znają, wiedzą, że tak jest. Was proszę o zaufanie.

Skoro Drobina dał radę, to Biały da sobie radę jeszcze lepiej.

6.   Wreszcie ostatnia sprawa. Trzeba być skończonym draniem, aby rozpowiadać różne plotki na temat mój lub mojej rodziny. Nie zniżę się do poziomu tych osób i nie będę komentował treści tych pomówień. Wyrażę tylko współczucie i ubolewanie dla tych, którzy dopuszczają się takich metod w tej kampanii wyborczej. Ciekawe, czy potrafiłyby te osoby dzisiaj spojrzeć mi w oczy i powtórzyć to samo, co innym rozpowiadają.

Zwracam się do każdego Mieszkańca z prośbą – przemyśl to, co przed chwilą przeczytałeś.

Jeśli jesteś gotowy mi zaufać – nie bądź bierny,

ale przyjdź i oddaj swój głos 30 listopada 2014 r. na Andrzeja Białego.

głos

dla wszystkich Mieszkańców Gminy Krośnice

Andrzej Biały

скачать игру лего звездные войны на андроид