Przeglądając stronę internetową naszej gminy natrafiłam na takie oto zapytanie ofertowe na wynajem autobusów:Wynajem autokaru z ilością miejsc siedzących 45 - 48 wraz z kierowcą na trasie Wrocław – Krośnice – Wrocław. Po przeczytaniu oferty nasunęła mi się myśl: Dlaczego można przywieźć ludzi z Wrocławia do Krośnic a nie można zorganizować naszym dzieciom, za darmo, wyjazdów do Wrocławia? Czy ludzie z miasta są lepsi niż ludzie ze wsi, że im organizuje się darmowe przejazdy a nam nie? A co my z tego będziemy mieli, że wrocławianie przyjadą do nas, skoro na kolejce nawet nie można sprzedawać biletów? Być może skorzysta jakaś restauracja, bo może ktoś pójdzie zjeść obiad, ale wiadomo będą to te, które wskaże Gmina, bo do niektórych od czasów referendum już się nie chodzi jeść. To wszystko co powstało w Krośnicach nie służy mieszkańcom gminy tylko przyjezdnym, bo kto z nas będzie jeździł co sezon kolejką. Tak więc czekam na kolejne oferty, tym razem dla mieszkańców wiosek. Chętnie pojadę z dziećmi do Zoo czy Ogrodu Botanicznego.

Może Gmina zacznie promować hasło: „Turystom w Krośnicach żyje się dobrze a mieszkańcom …(?)”

Turysta dojedzie na kolejkę wygodnym autokarem, a mieszkańcy i przede wszystkim dzieci z Wierzchowic  ciągle czekają na prawdziwy chodnik do Krośnic.  Podobnie na chodnik czekają mieszkańcy Bukowic. Dobrze, że wybory już niedługo, to się w końcu doczekają (może tak celowo przedłużają)!

Może ktoś z naszych Władz przeczyta ten list i odpowie na moje pytania.

Na koniec mam jeszcze jedną propozycję, może by tak ten autobus mógłby zastąpić kursowy PKS na trasie Łazy- Bukowice- Pierstnica- Milicz, bo może okazać się, że łatwiej będzie dojechać turystom z Wrocławia na krośnicką kolejkę, niż mieszkańcom Gminy Krośnice do lekarza w Miliczu. A to tylko świadczy o tym, kogo nasi włodarze stawiają na pierwszym miejscu. I niech władza nie próbuje się wykręcać, że na to nie ma pieniędzy!

Pozdrawiam serdecznie.

Mieszkanka Gminy Krośnice