blue flower

Władze gminy Krośnice zamierzają skorzystać z leasingu zwrotnego, o czym mówił na nadzwyczajnej sesji 8 maja sekretarz gminy Dariusz Stasiak. Jak czytamy w Głosie Milicza nr 20 leasing zwrotny miałby polegać na sprzedaży budynku Urzędu Gminy w Krośnicach oraz oczyszczalni ścieków w Bukowicach podmiotowi zewnętrznemu w trybie tzw. leasingu zwrotnego, czyli po kilku latach gmina odkupiłaby swoje budynki z np. 7 procentową prowizją.

Osobiście nie jestem przekonana do tej formy kredytu, brakuje mi, jako zwykłemu mieszkańcowi podstawowych informacji. Uważam, że jest to skomplikowany i ryzykowny instrument, ale od ręki poprawia płynność finansową gminy i mam wrażenie, że właśnie o to chodzi. Obawiam się, że gmina nie zobowiąże się do wykupu nieruchomości, dzięki czemu suma zobowiązań wynikających z takiej umowy nie będzie wliczana do kwoty zadłużenia (http://skarbnik.info/czy-finansowanie-operacyjne-leasingu-zwrotnego-wchodzi-w-pulap-zadluzenia-gminy). Być może Partnerstwo publiczno – prywatne byłoby lepszym rozwiązaniem? Tak poważne decyzje w sprawach finansowanych (kredyty, nowe fundusze unijne 2014 -2020) powinny być podjęte w większym gronie niż przez jedną osobę, aby nowa Rada Gminy nie została z ręką w nocniku.

Oburzają mnie słowa sekretarza wobec radnej gminy – przedstawicielki społeczności lokalnej Zofii Adamus, który bezpardonowo stwierdza, że radni mają traktować jego wypowiedź, jako informację. STOP!!! A gdzie szczegóły, wyjaśnienia na czym polega leasing zwrotny, dyskusja czy warto z tej formy skorzystać, dlaczego gmina chce zaciągnąć kolejne zobowiązanie? I na co będą przeznaczone ewentualnie pozyskane pieniądze, jakie będą koszta (np. jaka będzie kwota wykupu, na ile lat, ile będzie wynosić miesięczna rata). Dla przypomnienia Rada Gminy jestorganem stanowiącym i kontrolnym gminy, natomiast wójt pełni rolę organu wykonawczego, czyli wykonuje uchwały rady gminy. Drodzy Radni, to Wy bierzecie odpowiedzialność za finanse i rozwój gminy, to Wy, nas mieszkańców, reprezentujecie, więc zacznijcie w końcu interesować się tym, co dzieje się w gminie i zacznijcie się szanować, bo pracowaliście na szacunek wiele lat, czego potwierdzeniem jest mandat radnego/radnej, a możecie go stracić już niedługo.

Mieszkanka gminy Krośnice

ооо полигон киев отзывы