Przypomnijmy. Wszystko zaczęło się 21 lipca 2002 r., w niedzielę rano potężny huk wstrząsnął okolicą, kilkudziesięciometrowy słup ognia wzbił się w powietrze. Ogromna temperatura sięgająca 1500 st. C stopiła konstrukcję wieży wiertniczej, z której ciągle wydobywał się gaz. Rozpoczęła się akcja gaśnicza, w której wzięło udział w sumie 200 specjalistów z całego kraju. Trwała 11 dni. (Źródło: http://wroclaw.naszemiasto.pl/archiwum/wierzchowice-po-pozarze-gazu,386152,art,t,id,tm.html)

Kim wówczas był i czym straszył mieszkańców obecny wójt Mirosław Drobina?
Proponujemy Państwu krótki powrót do przeszłości ...

Apel Drobiny

Minęło 12 długich lat. Przez te lata pan Drobina pełnił urząd wójta.

PYTAMY:

- ILE NOWYCH MIEJSCOWOŚCI ZOSTAŁO PODŁĄCZONYCH DO SIECI GAZOWEJ W GMINIE KROŚNICE PRZEZ 3 (SŁOWNIE: TRZY) KADENCJE MIROSŁAWA DROBINY?

- DLACZEGO NIC NIE WYSZŁO Z GŁOŚNYCH PLANÓW WYKORZYSTANIA ENERGII Z MAGAZYNU GAZU W WIERZCHOWICACH DO OGRZANIA BUDYNKÓW CETS?

- ILE W RAMACH PODATKÓW, Z SZUMNIE ZAPOWIADANYCH 9,5 MLN ZŁ, Z MAGAZYNU GAZU COROCZNIE WPŁYWA DO KASY GMINY?

Poniższy tekst nawiązuje do sesji RG Krośnice z 30 grudnia 2011 r.:

"Władze gminy Krośnice na podstawie informacji z PGNiG wyliczyły, iż z PMG Wierzchowice do gminnego budżetu powinien spływać roczny podatek w wys. ok. 9,5 mln zł (ok. 8,5 mln zł podatku od nieruchomości i 1 mln zł opłaty eksploatacyjnej). Podczas sesji wójt Drobina mówił, że pieniądze z PMG nie przychodzą same, lecz są efektem zaangażowania władz gminy, województwa, senatorów i posłów (interpelował w tej sprawie m.in. poseł Andrzej Otręba z SLD). – Ten sukces nie przyszedł sam, nie czekaliśmy na niego biernie, a wypracowaliśmy go sami. Suma 9,5 mln zł imponuje. To jest kwota, która w sposób zasadniczy zmieni możliwości gminy Krośnice. Dzięki niej będziemy mogli realizować kolejne inwestycje tak bardzo oczekiwane przez mieszkańców – cieszył się podczas sesji wójt, który podkreślał, że wszystkie sprawy związane z inwestycjami i rozmowami z PGNiG prowadził sekretarz Dariusz Stasiak." (Żródło: http://www.glosmilicza.pl/news.php?id=4246)

GDZIE TE 9,5 MLN ZŁ ROCZNIE???

Podkreślmy - "ten sukces nie przyszedł sam"!
SUKCES PEŁNĄ GĘBĄ - DZISIAJ GMINA MUSI SPRZEDAĆ BUDYNEK URZĘDU GMINY (CO W NASTĘPNEJ KOLEJNOŚCI?) - powód - oczywiście SUKCES, dobrobyt gminy, doskonała kondycja finansowa ... i jeszcze kilka innych frazesów mógłby pewien wiejski sekretarz wymienić na poczekaniu.

To jest prawdziwe dzieło tegoż sekretarza i jego wójta! No ale im żyje się dobrze!

- DLACZEGO PAN DROBINA CHCIAŁ WYBUDOWAĆ POD POLICAMI ZAKŁAD PRZETWARZANIA ŚMIECI I "SPALARNIĘ"?

- DLACZEGO .... ?

PYTANIA TE NIE MOGĄ ZOSTAĆ BEZ ODPOWIEDZI - nieprawdaż panie RADNY - o przepraszamy - panie WÓJCIE?

Владимир Мунтян апостол