Stało się, pan Dziekan zrezygnował z pełnienia mandatu radnego Gminy Krośnice a co za tym idzie z funkcji Przewodniczącego Rady. Miał takie prawo, co do tego nie ma wątpliwości. Jednak nawet na koniec swojej przygody z samorządem nie potrafił zachować klasy i poziomu o którym tak opowiada w swoim oświadczeniu.

Wszyscy pamiętamy te „standardy”, które przez lata obowiązywały na sesjach i komisjach Rady Gminy, kiedy to pan Dziekan był jej przewodniczącym. Pamiętamy jak milczał, kiedy ludzie byli obrażani, zakrzykiwani często ośmieszani. Pamiętamy, kiedy ktoś inny podejmował za Przewodniczącego decyzje, kiedy Przewodniczący błagalnie patrzył w jednym kierunku, aby uzyskać przyzwolenie lub akceptację. Wtedy mu to zupełnie nie przeszkadzało. I teraz pan Dziekan uznał, że obecne standardy mu nie odpowiadają. Sami Państwo oceńcie. Ja nie twierdzę, że jest idealnie, ale na pewno jest inaczej, na pewno jest lepiej. Widocznie pan ex-Przewodniczący lepiej czuł się w układzie, w którym ktoś inny decydował o tym, co się dzieje na sesjach i teraz nie potrafił sobie poradzić. Ale żeby zaraz winę za to zrzucać na innych? Żenujące.

Pozwolę sobie jeszcze wrócić do sprawy „schodzenia do poziomu do którego żaden przyzwoity człowiek zniżać się nie powinien”. Ten poziom pana Dziekana i jego kolegów z KWW Drobiny mieliśmy okazję zobaczyć na komisji w dniu 20 listopada 2015 roku, kiedy to ani ex-Przewodniczący ani żaden z radnych KWW Drobiny nie potrafili wytłumaczyć, o czym napisali w swoim oświadczeniu w gazecie. Zostali przez Wójta zdemaskowani i nawet nie zaprzeczali, że napisali kłamstwa. Czy ukazało się sprostowanie lub przeprosiny za kłamliwy artykuł? NIE. I to jest właśnie „poziom” pana Dziekana. O jakim poziomie on mówi? Do jakiego poziomu miałby się zniżyć? To jest jeszcze coś niżej?

I na koniec o działaniu dla Gminy i jej mieszkańców. Jeżeli pan Dziekan to działanie rozumie jako robienie na złość Wójtowi i przede wszystkim mieszkańcom, to ja nawet nie będę się starał tego komentować. Gratuluje tylko pomysłowości i pokręconego sposobu myślenia. A co do przywracania normalności w Gminie to chyba widać, że ta normalność została właśnie przywrócona, wcześniej jej nie było, czego zdaje się były Przewodniczący nie zauważył.

Piotr Kubiak

Radny Gminy Krośnice - KSS